Az ösztrogéndominancia felszámolását célzó hasznos hatóanyagok étrendbe illesztése

A legújabb kutatások eredményeire támaszkodva, az ösztrogéndomináns-állapotok felszámolásának hatékony és eredményes támogatása az indol-3-karbinol révén tökéletesen megvalósulhat.

Az indol-3-karbinol, amely a keresztesvirágúak rendjébe tartozó zöldségekben, mint brokkoli, vízitorma, káposzta, kelbimbó, karfiol, karalábé stb. természetes módon van jelen. Ezekből az élelmiszerekből lehetetlen lenne akkora mennyiséget elfogyasztani, hogy a várt, védő hatáshoz szükséges adagot magunkhoz vegyük. Az indol-3-karbinolból az emésztés során egy természetes vegyület, a diindolmetán (DIM) képződik, amelynek rákellenes hatást tulajdonítanak. A DIM tehát az indol-3-karbinol anyagcsereterméke.

A DIM és az indol-3-karbinol hozzájárul a 2-hidroxilációs folyamat fokozásához, kedvezően befolyásolva a 2:16α-hydroxiösztron arányt.

Az indol-3-karbinol képes növelni az úgynevezett CYP1A1 enzim aktivitását, ezzel javítva az ösztrogénmetabolitok optimális arányát. A kedvező 2:16α-hydroxiösztron arány jelentősen csökkentheti az ösztrogénfüggő rákos elváltozások kialakulásának rizikóját, és ezen ráksejtek szaporodását.

A DIM fogyasztása elősegíti a ráksejtek apoptózisát, vagyis programozott sejthalálát, de ez a tulajdonsága a HPV fertőzött sejtek esetében is eredményesnek bizonyult. Az apoptózis olyan biológiai folyamat, amely során elpusztulnak, elhalnak a hibásan működő, a fertőzött, illetve az elöregedett sejtek.

Férfiak esetében az ösztrogén-anyagcsere megfelelő irányba történő befolyásolásával a prosztatát érintő elváltozások is eredményesebben kezelhetőek.

Mivel az indol-3-karbinol pozitív hatással van az ösztrogén-anyagcserére, a kedvező 2:16α-hydroxiösztron arány kialakítására, így eredményesen alkalmazható bármilyen ösztrogéndominancia talaján kialakuló állapot természetes-, illetve kiegészítő kezeléséhez. 250 mg indol-3-karbinolt tartalmazó étrend-kiegészítők már valóban hatékonynak nevezhetők, így termékválasztásnál ezt a szempontot érdemes figyelembe venni.

Túlmenően további értékes összetevőkkel is érdemes az étrendünket kiegészíteni. Az antioxidánsok hatástalanítják, vagy épp gátolják a kártékony szabad gyököket, kivédik az oxidatív stressz okozta károsodásokat, és ebből kifolyólag vitathatatlan szerepet játszanak egyes betegségek megelőzésében. A különféle antioxidánsok más-más szabad gyökök ellen, a szervezet más-más területein képesek védelmet nyújtani, és igazán hatékonyan mindig kaszkádokban működnek.

A következő példák nemcsak kiváló antioxidáns tulajdonságú komponensek, de egyéb pozitív szervezet és hormonrendszerre ható tulajdonsággal is rendelkeznek.

A zöldtea-kivonat magas antioxidáns tartalmán túl serkenti az anyagcserét, javítja az inzulinérzékenységet, ezzel hozzájárulva az optimálisabb vércukorszintek kialakításához. Csökkenti az aromatáz enzim aktivitását, ezáltal további támogatást nyújtva az ösztrogéndomináns állapot felszámolásához.

A rizskorpa kivonatában lévő gamma oryzanol számos, kedvező hatással rendelkezik. A gamma oryzanol növényi szterolok és ferulinsavak természetes, erős antioxidáns tulajdonságú keveréke. Hatékonyan alkalmazzák klimaxos tünetek enyhítésére, magas koleszterin- és trigliceridszintek csökkentésére, gyomorbélrendszeri panaszok (gyomorfekély, gastritis, IBS stb.) kiegészítő kezelésére. A gamma oryzanol serkenti az endorfin kiválasztását, ezzel kedvezően hatva az enyhébb hangulati zavarokra és az enyhébb depressziós epizódokra egyaránt.

A brokkoliban található szulforafán a méregtelenítő funkciók támogatásával segíti a máj munkáját. Hő hatására érzékeny, így a túl magas hőmérsékletnek kitett zöldség már jóval kevesebbet tartalmaz ebből a hatóanyagból és a felszívódást is nagymértékben gátolja.

Az ösztrogéndominancia talaján kialakuló betegségek feltérképezésére- és azok gyógyítására irányuló kutatások a növekvő érintettség miatt napjainkban egyre inkább középpontba kerülnek. Egyértelműen elmondható, hogy az ösztrogén-domináns állapot mielőbbi és minél teljesebb felszámolása az egészség alapfeltétele, amelyhez számos, természetes kiegészítő áll már a rendelkezésünkre.