Policisztás petefészek szindróma (PCOS) - 1. rész

Ha egy nőnél szabálytalan menstruációs ciklus, túlzott arc- és testszőrzet, felnőtt pattanás, súlynövekedés, terméketlenség és a petefészek megnagyobbodása jelentkezik, akkor elképzelhető, hogy policisztás petefészek szindrómában (PCOS) szenved. Ez a szindróma a termékeny korú nők 5-10%-át, illetve a szabálytalan menstruációs ciklustól szenvedő nők körülbelül 70-90%-át érinti. Több más tünet mellett a PCOS okozhatja a hormonháztartás felborulását, így a megemelkedett tesztoszteron- (férfi hormon) és ösztrogén- (női hormon) szintet, illetve a magas inzulin-szintet.

Bár a PCOS a leggyakoribb női endokrin rendellenesség az Egyesült Államokban, a kiváltó oka még nem tisztázott.

Azonban, a konvencionális orvostudomány által figyelmen kívül hagyott kutatások szoros kapcsolatot fedeztek fel a PCOS, az elhízás, és az inzulinrezisztencia (beleértve az olyan jellemzőit is, mint a dyslipidemia, azaz a zsírok abnormális anyagcseréje, illetve a magas vérnyomás) között.

Kezelés hiányában a PCOS-ben szenvedő nőknél gyakran olyan komoly egészségügyi problémák jelentkeznek, mint a túlzott arc- és testszőrzet, felnőtt pattanás, terméketlenség és depresszió). A PCOS-ben szenvedő nők esetében a szív- és érrendszeri betegségek és az endometriális rák kialakulásának kockázata jelentősen nagyobb.

Az integratív orvostudomány tisztában van a PCOS komolyságával és azzal, hogy szükség van a PCOS mint inzulin-rezisztencia kezelési módjának megtalálására annak érdekében, hogy reményt adjon a betegségtől szenvedő nők millióinak. Például, a konvencionális orvostudomány drasztikusan alábecsüli és nem használja a metformint, azt az inzulin-érzékenyítő anyagot, amely hozzájárul a túlzott androgén termeléshez, elősegíti a fogyást, visszaállítja a termékenységet és felgyorsítja a glükóz anyagcseréjét a PCOS betegek esetében. Azonban, azok a kezelési stratégiák, amelyek a PCOS egyes tüneteit általában külön-külön hivatottak enyhíteni, nem kívánt mellékhatásokat eredményeznek.

Szerencsére, a publikált tanulmányok támogatják a természetes gyógymódokat, mint például az inozitol és N-acetyl-cysteine (NAC), amelyek kontrollálják a tüneteket és a mellékhatásokat.