Indol-3-karbinol tartalmú termékek használata

Az indol-3-karbinol a felesleges ösztrogén kivezetésében nyújthat segítséget. A mióma, endometriózis állapota vagy a hosszú ideig tartó erős menstruációs vérzés mind a túlzott ösztrogén jelenlétére utal.

Az indol-3-karbinol esetén érdemes nem monokomponensű terméket választani, hogy a szervezet működésének optimalizálása több oldalról is megvalósulhasson és tartós eredményt biztosítson.

Az I3C segíti az ösztrogénszint csökkenését, a káros vagy felesleges ösztrogének átalakítását, hogy azok kiválasztása megtörténjen. A megfelelő metabolizáció: a máj és a vese, a méregtelenítő és a kiválasztó rendszer komplex működésének támogatását igényli. Lehetőség szerint érdemes olyan étrend-kiegészítőt választani, ami kiegészül további aktív hatóanyagokkal, mint a szulforafán, B-vitaminok, zöld tea kivonat, n-acetil cisztein vagy a zeller levél kivonat.

A dozírozását tekintve 150mg/ kapszula mennyiség már hatékonynak tekinthető.

Használat:

Az indol-3-karbinol tartalmú étrend-kiegészítő alkalmazása mindig kúraszerűen javasolt. Egy kúrát legfeljebb 2-3 hónapig érdemes tartani, illetve a tünetek javulásának mértéke is iránymutató a terápiás használatát illetően.

Például:

  • megszűnik a hangulatingadozás
  • a vízvisszatartás mértéke csökken
  • a migrénes fejfájás intenzitása mérséklődik

Mindennapos alkalmazása is javasolható. De akár csak az egyik ciklusfél alatt is alkalmazható, pl. amikor az ösztrogénszint aránytalanul magas a szervezetben, ez vérvételi vizsgálattal megállapítható.

Használatát illetően érdemes körültekintőnek lenni:

  • Fokozott gázképződés és puffadás érzékeny emésztőrendszer esetén előfordulhat, de ez a tünet pár napon belül csökken.
  • Epeprobléma és májfunkciós zavarok esetén fokozott óvatossággal kell eljárni. Epeproblémáknál általában nem szokott heves fájdalmat okozni, azonban az epeterület érzékeny lehet.
  • Alacsony ösztrogénszint esetén fokozhatja az ezzel együtt járó tünetek súlyosságát, így ebben az esetben is célszerű kerülni.
  • Használatával párhuzamosan figyelmet kell szentelni a vastagbél állapotának is, hogy a széklettel távozni tudjanak a méreganyagok. A vese működésének optimalizálása szintén javasolt, hogy a vízoldékony hormonok távozhassanak a vizelettel.
  • Gyógyszerekkel együtt ne használjuk vagy kérjük ki orvosunk véleményét, mert csökkentheti a gyógyszer hatékonyságát vagy interakcióba léphet vele.
  • Amennyiben az indol-3-karbinol hasmenést vagy egyéb kellemetlen, napokig tartó rosszullétet okoz, a későbbiekben se használd, illetve a további használatát is mellőzd.